Nena Koljanin

Na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske smo uspešno zaključili z letošnjimi aktivnostmi v sklopu projekta Pohodništvo v občini Jesenice. Glavni cilj je bil ureditev poti, ki povezujejo Blejsko Dobravo s sotesko Vintgar in še nekaj vzporednih aktivnosti.

Poti, po katerih je iz vasi možen dostop do soteske, smo uredili in ustrezno označili, stare usmerjevalne table pa smo zamenjali z novimi. Te so poenotene z ostalimi pohodniškimi usmerjevalnimi tablami v občini Jesenice. Usmeritve obiskovalca povedejo z Blejske Dobrave po urejeni poti skozi vas ali mimo pokopališča. V okviru aktivnosti je bila septembra postavljena lesena razgledna ploščad pod slapom Šum, ki obiskovalcem omogoča varnejši, kvalitetnejši in okolju prijazen ogled slapu, hkrati pa tudi onemogoča hojo po številnih divjih stezicah v okolici slapu. V soglasju s TD Gorje je bila urejena tudi pešpot skozi Strmo stran. Markirana je z rumenimi markacijami, ki označujejo lokalne pešpoti nižjega ranga od planinskih poti. Poleg tega smo v sodelovanju s TIC Jesenice in KS Blejska Dobrava v središču vasi postavili informacijsko tablo z zemljevidom, ponudniki prenočišč ter naravnimi in kulturnimi znamenitostmi na tem območju.

Že drugo leto v okviru projekta deluje delovna skupina za pohodništvo, ki spremlja stanje lokalnih pešpoti in jih vzdržuje ter daje predloge za nadaljnje delo. Skupino sestavljajo predstavniki različnih društev iz jeseniške občine – dejavni so TD Golica, PD Jesenice, ŠKD Obranca, DU Jesenice, Projekt Natura, TIC Jesenice, Zavod za šport Jesenice in RAGOR.

Ker ugotavljamo, da z lansko izdajo pohodniškega zemljevida zanimanje za pohodniške poti v občini narašča, bomo z izboljševanjem in dopolnjevanjem trenutne mreže nadaljevali tudi v letu 2018.

 

Ambrož Černe, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Sobota, 25. november

DVORANA KULTURNEGA IN GASILSKEGA DOMA NA BLEJSKI DOBRAVI, ob 18. uri

Koncert veteranskega pevskega zbora v spomin Rudolfu Maistru in njegovim soborcem

 • AJPES bo s 1.12.2017 vzpostavil Register nastanitvenih obratov (RNO) in spletno aplikacijo oziroma spletni servis za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah (eTurizem).
 • Izvajalci nastanitvene dejavnosti bodo morali obstoječe nastanitvene obrate, v katerih gostom nudijo nastanitev, vpisati v RNO v zakonsko določenem trimesečnem roku za vpis (prehodnem obdobju), torej od 1. 12. 2017 do 28. 2. 2018.
 • Izvajalci nastanitvene dejavnosti bodo v prehodnem obdobju podatke o gostih in prenočitvah (iz knjige gostov), začeli poročati prek spletne aplikacije eTurizem ali prek spletnega servisa AJPES s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu v RNO, torej od 1. 1. 2018 dalje.
 • Od 1. 3. 2018 dalje poročanje v starem sistemu ne bo več mogoče.
 • Izvajalci nastanitvene dejavnosti bodo s poročanjem o gostih in prenočitvah prek spletnega portala AJPES pričeli z dnem vpisa v RNO. Več informacij: https://skupnostobcin.si/novica/eturizem-novosti-in-prosnja-obcinam/

VIR: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Več na:  www.ragor.si

Razstave

 

Do 24. 11. 2017, Kosova graščina, Dare Birsa, MESSAGE = MASSAGE, likovna razstava

Do 30. 11. 2017, od ponedeljka do petka, od 12. ure do 15. 30, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22 Jesenice, Ogled razstave ˝POSLIKANO TELO˝ fotografa Nika Betronclja (F3 FZS), ki prikazuje umetniška dela Alenke Peternel Huber, mojstrice poslikave teles

Do 19. 12. 2017, Razstavni salon Dolik, Marjeta Žohar, UTRINKI V ČASU, razstava likovnih del

Do 31. 12. 2017, Železarski muzej na Stari Savi, Muzejska razstava: Jeseničani, od kod in kam?

Do nadaljnjega, Trg na Stari Savi, Živel 1. maj! Živel praznik dela!

Od 30. 11. 2017 do 20. 01. 2018, Kosova graščina, Peter Marolt: Arhitekton in nove razsežnosti smeri »B«, likovna razstava

 

Vabljeni!

URADNE URE

 • Maj, junij, september, december
 • ponedeljek – petek 08.00 - 16.00
 • sobote 10.00 – 16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek – petek 09.00 – 19.00
 • sobote 10.00 – 16.00
 • Oktober, november, januar, februar, marec, april
 • ponedeljek – petek 08.00 - 16.00
 • Sobote, nedelje zaprto