Z muzejskim vlakom po Bohinjski progi

Preživite soboto s svojo družino, prijatelji ali znanci na malce drugačen, nostalgičen način. Parna lokomotiva, smaragdna Soča in zelena Goriška Brda. Vse to ob veselih zvokih harmonike in v družbi animatorejv, ki vas bodo popeljali v čas Avstro-Ogrske monarhije.

TRANSALPINA - BOHINJSKA ŽELEZNICA

Pot nas bo vodila po delu Transalpine – Bohinjski progi, ki je leta 1906 povezala osrednjo Evropo z jadranskim delom Avstro-Ogrske monarhije, še posebej s tržaškim pristaniščem. Ime Transalpina označuje železniško progo od Češke na severu do Trsta na jugu. Progo je otvoril sam cesar Franc Ferdinand. Gradnja proge s številnimi predori, mostovi in viadukti, je bila za tedanje razmere izjemen gradbeni dosežek, še posebej del, ki vodi skozi Julijske Alpe. Krize v prejšnjem stoletju so Transalpini odvzele vlogo pomembne trgovske proge. V zadnjem času pa ponovno postaja pomembna, predvsem kot turistična povezava med Italijo, Slovenijo in Avstrijo.

Panorama ob Bohinjski progi: odhod vlaka z Jesenic, mesta, ki ima bogato železarsko tradicijo. Na poti od Jesenic do Bleda bomo lahko za hip uzrli lepo urejeno pot v slikoviti soteski Vintgar, ki jo je skozi skalovje urezala reka Radovna. Na naši levi strani se nam bo kmalu nato odprl pogled na Blejsko jezero - biser slovenskega turizma. Nad jezerom stoji na strmi skali Blejski grad, ki se prvič omenja v arhivih že leta 1004. Nato bomo kmalu uzrli Savo Bohinjko ter mogočna pobočja Jelovice in Pokljuke. Ko bomo zapustili železniško postajo v Boh. Bistrici, bo pred nami najdaljši predor na progi - 6.327 m dolg Bohinjski predor. Skoraj osem minut se bomo vozili skozenj. To je veličasten poseg v naravo, ki je na nek način združil in hkrati močno skrajšal pot z Gorenjske na Primorsko. Vlak nas bo popeljal v povsem drugačen svet, kjer je močno čutiti vpliv sredozemske klime. Naš vlak sopiha naprej, skozi Baško dolino, kjersi je reka Bača utrla pot skozi hribe. Naleteli bomo na vinsko trto, smokve, murve, kakije in mandljevce. Nad dolino se dvigajo Julijske Alpe in spodnje Bohinjske gore. Na koncu Baške grape se dolina razširi, Bača se pridruži reki Idrijci. Svet se odpira inpred nami je Most na Soči, čudovito mestece, ki stoji neposredno nad zajezenim sotočjem Idrijce in Soče, ob modrozelenem Soškem jezeru. Od tu dalje nas bo ob progi spremljala prekrasna in bistra hči planin - reka Soča, ki privablja obiskovalce vseh starosti z različnih delov sveta. Naslednja postaja je Kanal, slikovito mestece. Vlak nadaljuje pot nad mostovi in viadukti v smeri Nove Gorice. Ob poti boste uzrli tudi poznano tovarno Salonit Anhovo. Pri Solkanu vlak prečka reko Sočo prek solkanskega mostu, ki ima 85 metrski kamniti lok in je kot tak šedanes največji na svetu. In končno se vlak pripelje na novogoriško železniško postajo.

ZA VARNO VOŽNJO Z MUZEJSKIM VLAKOM SVETUJEMO

Upoštevajmo obvestila, ki nam jih posredujejo preko ozvočenja na vlaku

Iz vlaka vstopamo in izstopamo samo na uradnih postajališčih (Bled, Bohinjska Bistrica, Most na Soči, Kanal in Nova Gorica). Pri tem moramo biti pozorni na morebitne druge prihajajoče vlake.

Med vožnjo ne odpiramo oken (zaradi nevarnosti dima in saj, isker ter vejevja ob progi).

Do muzejskega vlaka se vedemo skrbno in odgovorno (ne stopamo na sedeže in pazimo na čistočo), saj bo le tako še dolgo služil svojemu namenu.

Informacije

 • www.abc-tourism.si

 

Galerija slik

* URADNE URE

 • Januar, februar, marec, april, oktober, november
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota, nedelja: zaprto
 • Maj, junij, september, december
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek–petek:
  9.00–12.30 in 13.00–19.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00

Uredniki