Krožna pot skozi Jesenice

Mesto, ki v sebi skriva zgodbo o naravi in človeku. Zgodbo o volji, trdi kot jeklo, in opojnih narcisah, ki v mesecu maju pobelijo poljane nad dolino. Sprehodite se z nami po krožni poti in se prepustite zgodovini, ki vas bo popeljala skozi čas ...

Stara Sava (1) je staro fužinarsko in stanovanjsko naselje, danes zaščiteno kot tehniški spomenik (Bucelleni-Ruardova graščinaiz 16. stoletja, cerkev Marijinega vnebovzetja z začetka 17. stoletja, delavska stanovanjska stavba Kasarna s konca 18. stoletja, plavž in plavžni dimnik, pudlovka – obrat za pridobivanje kovnega železa, kolpern – nekdaj skladišče oglja ter umetni vodni kanal – rake in mlin iz 19. stoletja).

Oglejmo si zanimiv muzej v graščini, spoznajmo življenje železarjev, rudarjev, oglarjev … Pokukajmo v Kolpern, danes moderno banketno dvorano z odmevnim poročnim sejmom na Stari Savi (februar). Obiščimo Kasarno in doživimo trideseta leta prejšnjega stoletja v rekonstruiranem delavskem stanovanju. V izvirnem okolju nam z veseljem prikažejo kuhanje ječmenove kave. Mmm, diši in okusna je prav tako kot tista, ki so jo pred leti kuhale naše mame. Če v pocinkano skodelico nadrobimo še malo kruha, je kot bi se vrnili v čas našega otroštva.

Jeseniški dimnik, visok 75 m, zgrajen za potrebe Železarne Jesenice, je danes pomemben tehnični spomenik, ki se bohoti sredi mesta in priča o mogočni železarni, ki je kraljevala celotni dolini. Ustavimo se za trenutek ob njem, zazrimo se v nebo in doživimo to silovito moč objekta, ki so ga zgradile človeške roke.

V krožišču nasproti stavbe Občine Jesenice (nekdanja upravna stavba Železarne Jesenice) stoji poltretji meter visok kip plavžarja (2) iz nerjavečega jekla, ki je posvečen poklicu železarja.

Skozi kostanjev drevored se mimo TVD-ja Partizan sprehodimo do Čufarjevega trga (3) s prelepim razgledom proti Zgornjesavski dolini. Opazovanje sončnega zahoda s te točke bi lahko navdihnilo marsikaterega umetnika. Bližnja Gimnazija Jesenice (4) je bila zgrajena leta 1914 po načrtu Rudolfa Petza. Na čelni fasadi je pet reliefov z upodobitvami dečkov, ki simbolizirajo različne obrti. Na trgu zgodovino pišeta Kino Železar in Gledališče Toneta Čufarja. Najodmevnejša gledališka prireditev je Festival ljubiteljskih gledališč – Čufarjevi dnevi (november).

Mimo razstavnega salona Dolik (5), kjer se vrstijo razstave domačih umetnikov, enonadstropne vile arhitekta Alberta Vallija (otroci jo zaradi posebne zunanjosti kličejo Vila Čira Čara) in Hiše kulinarike Ejga (6) se sprehodimo do nekdanjega hotela Korotan. Ta je zanimiv zaradi kipa sv. Janeza, o katerem domačini radi ugibajo, kaj nosi v roki: hlebček, sir ali sodček. Ob stavbah, ki so bile dolga leta del najlepše in najbogatejše ulice starih Jesenic, prispemo do stavbe, znane kot Hotel pošta. Od tu se po stopnicah vzpnemo do cerkve sv. Lenarta (7), ki se prvič omenja leta 1460.

Murova (8) je naselje, ki leži na pobočju Mirce. Prvi podatki o naselju segajo v leto 1469 in pričajo o tem, da so bile prve hiše lesene. Nekatere so se ohranile do danes. Od tu se lahko po Stari rudni poti napotimo do kapelice sv. Barbare (9) in naprej vse do Savskih jam v Planini pod Golico. Mi se to pot raje spustimo po ulici do Kosove graščine (10). Leta 1521 jo je zgradil Žiga Dietrichstein. Leta 1812 jo je kupil trgovec Frančišek Pavel Kos in jo obnovil. Danes je v njej poročna dvorana, prekrasen prostor, namenjen razstavam in kulturnim dogodkom.

Del športne plati Jesenic spoznamo v muzeju, drugi del pa pišejo objekti v mestu. V podhodu na poti do športne lepotice, hokejske dvorane Podmežakla (11), še odmevajo glasovi navijačev, ki so z velikim veseljem hodili gledat derbije med Acronijem in Olimpijo. To je eden izmed simbolov večnega rivalstva med Jesenicami in Ljubljano, kjer zidovi hale govorijo zgodbo marsikaterega zanimivega dramatičnega derbija med rdečimi in zelenimi dresi. Športna lepotica je dobila svojo novo obleko v času gostovanja Eurobasketa leta 2013. Celotno območje okoli dvorane zaznamuje športni park, ki je priljubljeno rekreacijsko središče Jeseničanov.

Po ogledu dvorane se preko Hermanovega mostu (12) sprehodimo še čez reko Savo. Most je dobil ime po nekdanji gostilni Pri Hermanu. Pot, dolgo pet kilometrov, sklenemo na izhodišču – na Stari Savi. 

PUBLIKACIJA

URADNE URE

 • Maj, junij, september, december
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek – petek
  09.00 – 12.30 in 13.00 -19.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Oktober, november, januar, februar, marec, april
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota, nedelja zaprto

Uredniki