Z muzejskim vlakom po Bohinjski progi

Preživite soboto s svojo družino, prijatelji ali znanci na malce drugačen, nostalgičen način. Parna lokomotiva, smaragdna Soča in zelena Goriška Brda. Vse to ob veselih zvokih harmonike in v družbi animatorejv, ki vas bodo popeljali v čas Avstro-Ogrske monarhije.

TRANSALPINA - BOHINJSKA ŽELEZNICA

Pot nas bo vodila po delu Transalpine - Bohinjski progi, ki je leta 1906 povezala osrednjo Evropo z jadranskim delom Avstro-Ogrske monarhije, še posebej s tržaškim pristaniščem. Ime Transalpina označuje železniško progo cd Češke na severu do Trsta na jugu. Progo je otvoril sam cesar Franc Ferdinand. Gradnja proge s številnimi predori, mostovi in viadukti, je bila za tedanje razmere izjemen gradbeni dosežek. še posebej del, ki vodi skozi Julijske Alpe. Krize v prejšnjem stoletju so Transalpini odvzele vlogo pomembne trgovske proge. V zadnjem času pa ponovno postaja pomembna, predvsem kot turistična povezava med Italijo, Slovenijo in Avstrijo.

Panorama ob Bohinjski progi: odhod vlaka z Jesenic, mesta, ki ima bogato železarsko tradicijo. Na poti od Jesenic do Bleda bomo lahko za hip uzrli lepo urejeno pot v slikoviti soteski Vintgar, ki jo je skozi skalovje urezala reka Radovna. Na naši levi strani se nam bo kmalu nato odprl pogled na Blejsko jezero - biser slovenskega turizma. Nad jezerom stoji na strmi skali Blejski grad, ki se prvič omenja v arhivih že leta 1004. Nato bomo kmalu uzrli Savo Bohinjko ter mogočna pobočja Jelovice in Pokljuke. Ko bomo zapustili železniško postajo v Boh. Bistrici, bo pred nami najdaljši predor na progi - 6.327 m dolg Bohinjski predor. Skoraj osem minut se bomo vozili skozenj, To je veličasten poseg v naravo, ki je na nek način združil in hkrati močno skrajšal pot z Gorenjske na Primorsko. Vlak nas bo popeljal v povsem drugačen svet, kjer je močno čutiti vpliv sredozemske klime. Naš vlak sopiha naprej, skozi Baško dolino, kjer si je reka Bača utrla pot skozi hribe. Naleteli bomo na vinsko trto, smokve, murve, kakije In mandljevce. Nad dolino se dvigajo Julijske Alpe in spodnje Bohinjske gore. Na koncu Baške grape se dolina razširi, Bača se pridruži reki Idrijci. Svet se odpira in pred nami je Most na Soči, čudovito mestece, ki stoji neposredno nad zajezenim sotočjem Idrijce in Soče, ob modrozelenem Soškem jezeru. Od tu dalje nas bo ob progi spremljala prekrasna in bistra hči planin - reka Soča, ki privablja obiskovalce vseh starosti z različnih delov sveta. Naslednja postaja je Kanal, slikovito mestece. Vlak nadaljuje pot nad mostovi in viadukti v smeri Nove Gorice. Ob poti boste uzrli tudi poznano tovarno Salonit Anhovo. Pri Solkanu vlak prečka reko Sočo prek solkanskega mostu, ki ima 85 metrski kamniti lok in je kot tak še danes največji na svetu. In končno se vlak pripelje na novogoriško železniško postajo.

Za varno vožnjo z muzejskim vlakom svetujemo

Upoštevajmo obvestila, ki nam jih posredujejo preko ozvočenja na vlaku.

Iz vlaka vstopamo in izstopamo samo na uradnih postajališčih (Bled, Bohinjska Bistrica, Most na Soči, Kanal in Nova Gorica). Pri tem moramo biti pozorni na morebitne druge prihajajoče vlake.

Med vožnjo ne odpiramo oken (zaradi nevarnosti dima in saj, isker ter vejevja ob progi).

Do muzejskega vlaka se vedemo skrbno in odgovorno (ne stopamo na sedeže in pazimo na čistočo), saj bo le tako še dolgo služi svojemu namenu.

Splošni pogoji

Rezervacije sprejema turistična agencija ABC rent a car in turizem d.o.o. in pooblaščeni prodajalci po Sloveniji. Ob rezervaciji potrebujemo podatke o potniku (ime in priimek, letnico rojstva, naslov in telefonsko številko). Rezervacija je dokončno potrjena ob plačilu storitve, oziroma ob nakupu vozovnice. Splošni pogoji poslovanja agencije ABC rent a car in turizem d.o.o. so dostopni na spletni strani www.abc-tourism.si.

Udeležbo na izletu lahko individualni gostje, brez stroškov odpovedi, prekličejo do 7 dni pred odhodom vlaka. Če potnik odpove rezervacijo v manj kot 7 dneh pred odhodom, si ABC rent a car in turizem d.o.o. pridržuje pravico do zadržanja stroškov odpovedi v višini 50% od vplačanega zneska. Če potnik odpove rezervacijo na dan odhoda, si ABC rent a car in turizem d.o.o. pridržuje pravico, da zadrži celoten znesek. Ponujamo vam možnost vplačila odpovednega rizika.

V primeru razglašene požarne nevarnost ali okvare lokomotive (višja sila) bo parno lokomotivo nadomestila dieselska, oziroma bomo del poti opravili z drugimi prevoznimi sredstvi. V primeru okvare vagona se ta nadomesti z vagonom, ki bo v danem trenutku na razpolago. Zaradi zasedenosti proge (križanja vlakov) lahko pride do odstopanja od predvidenega voznega reda.

Vozovnico je treba obvezno predhodno rezervirati. Kolesarji lahko svoje kolo prepeljete brez doplačila, vendar je potrebna predhodna rezervacija mest za kolesa.

Informacije in rezervacije

 • www.abc-tourism.si
 • https://www.facebook.com/pages/Muzejski-vlak/126743647354647

 

URADNE URE

 • Maj, junij, september, december
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek – petek
  09.00 – 12.30 in 13.00 -19.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Oktober, november, januar, februar, marec, april
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota, nedelja zaprto

Uredniki