Skok na osrednjo vsebino
Sep 2021 16

Ob svetovnem dnevu turizma vam želimo: Dober tek!

Ob svetovnem devu turizma - Okusite delavsko malco na Jesenicah!

 

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sklopu projekta KUHAM DOMAče, ki ga je financirala Občina Jesenice, in Gornjesavski muzej Jesenice s projektom Naša kuhna, ki ga financira Ministrstvo za kulturo RS, sta združila moči ter v sodelovanju z jeseniškimi gostinci pripravila menije, kakršni se še danes znajdejo na domačih jeseniških mizah pod skupnim imenom Delavska malca. Sedaj jih lahko poizkusite tudi v izbranih jeseniških gostilnah in restavracijah: v Penzionu Pr' Betel, Gostilnici in pizzeriji Chilli, Restavraciji Kazina, Bistroju Oaza, Domu Pristava ter Gostilni in pizzeriji Turist.

Ob svetovnem dnevu turizma in Dnevih evropske kulturne dediščine na temo Dober tek! Gornjesavski muzej Jesenice, Cehovsko društvo kovačev Slovenije, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, TIC Jesenice in Zveza kulturnih društev Jesenice pripravljamo kulinarično-kovaško delavnico. Ob spretnostih kovačev, ki bodo kovali kozo za ognjišče, in nastopih lokalnih folkloristov ter ljudskih godcev boste lahko razvajali brbončice s petimi jedmi jeseniškega delavstva. Povabili vas bomo v delavsko kuhinjo Kasarne na Stari Savi, kjer bomo predvajali kratke promocijske filme osnovnošolcev, udeležencev turističnih krožkov. Izvedbo filmov  Kulinarična ponudba Jesenic: Delavska malca je financirala Občina Jesenice. Poleg kulinarične bomo predstavili tudi ostalo turistično ponudbo mesta.

Muzej delavske kulture v Kasarni na Stari Savi bo tega dne odprt med 10. in 16. uro.

Vabljeni na Staro Savo v soboto, 25. septembra 2021, ob 11. uri, ko bo zadišalo po jeseniško. Pa dober tek!

 

Na prireditvi bodo nastopili:

 • Folklorna skupina Julijana, KŠD Hrušica,
 • Ljudski godci Suhe hruške, KUD Triglav Slovenski Javornik – Jesenice,
 • Folklorna skupina Kulturnega društva Rudija Jadretiča Ribno.

Izveden kulturni program predstavlja drugi del letošnje Kulturne mavrice Jesenic.

 

Vstopnine ni.

(Prireditev bo izvedena v skladu z veljavnimi ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa.)

---------------------------------

" Svetovni dan turizma se praznuje 27. septembra vsako leto od leta 1980. Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov je na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati pa datum sovpada s koncem glavne turistične sezone na severni polobli in njenim začetkom na južni. Namen praznovanja je osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote. " (Wikipedija)

Projekt Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija 2021 je slovenska nacionalna medsektorska zaveza za povečevanje kakovosti življenja, ki slovenskemu turizmu prinaša priložnosti za trajnostni razvoj gastronomije preko tesnega povezovanja kmetijstva in turizma s kratkimi nabavnimi verigami trajnostno pridelanih živil visoke kakovosti. V luči projekta in gastronomije kot vodilne tematike promocije slovenskega turizma skrbimo za ohranjanje bogate kulinarične dediščine, slovenske prehranske identitete, čebelarske tradicije ter promoviramo avtentična doživetja moderne slovenske kulinarike. (STO)

 

Read 396 times Last modified on Thursday, 16 September 2021 12:32

* Office hours

 • Januar, Februar, March, April, October, November
 • Monday–Friday:
  8.00–12.30 and 13.00–16.00
 • Saturday, Sunday: closed
 • May, June, September, December
 • Monday–Friday:
  8.00–12.30 and 13.00–16.00
 • Saturday:
  10.00–12.30 and 13.00–16.00
 • July, August
 • Monday–Friday:
  9.00–12.30 and 13.00–19.00
 • Saturday:
  10.00–12.30 and 13.00–16.00