Med narcise z busom

Mediji

Obiskovalce vasi nad Jesenicami obveščamo, da zaradi slabe vremenske napovedi v prihajajočem koncu tedna, to je 15. in 16. maja, popolna zapora ceste ne bo vzpostavljena, prav tako ne bo vozil brezplačni avtobus. Prehod za obiskovalce je torej mogoč z osebnimi avtomobili brez omejitev, pozivamo pa jih, da v primeru obiska kljub slabim vremenskim razmeram svoje vozilo ustrezno parkirajo. Info točki na Jesenicah za Občino Jesenice in v Planini pod Golico bosta delovali med 8. in 13. uro, sedežnica Španov vrh ta vikend ne bo obratovala.

Za podrobnejše informacije so na voljo na TIC Jesenice na telefonski številki 04 586 31 78.

Po nekaj dneh lepega vremena so se narcise lepo odprle in že cvetijo po travnikih v karavanških vaseh nad Jesenicami. Na Golici še ne cvetijo, tam jih pričakujemo konec meseca. Lepo cvetoče travnike najdete tudi ob penzionu Pr' Betel v Planini pod Golico in v Domu Pristava v Javorniškem Rovtu, kjer vas bodo z dobrimi domačimi jedmi postregli praktično med narcisami. K osvežitvi vas vabijo tudi drugi gostinski obrati – bar Gasilc in okrepčevalnica Žičnica v Planini pod Golico ter bar Španov vrh na vrhu Španovega vrha. Na ta vrh z lepim razgledom na Julijske Alpe se lahko odpeljete tudi z sedežnico, ki obratuje ob vikendih med 10. in 14. uro. Po Planini pod Golico in okoliških travnikih ter gozdovih se lahko zapeljete tudi s kočijo Kmetije Smolej-Uric.

Po prvem vikendu izvajanja omejevanja prometa ugotavljamo, da so ljudje dobro seznanjeni z zaporo in koristijo brezplačni avtobus, ki vozi v Planino pod Golico in Javorniški Rovt. V soboto, 8. maja, je bilo z avtobusom prepeljanih okoli 250 potnikov, v nedeljo, 9. maja, pa okoli 730. V primeru velikega povečanja obiskovalcev bomo v prihodnjih vikendih aktivirali dodaten avtobus, ki bo vozil brez voznega reda in zagotavljal prevoz med 9. in 11. ter med 13. in 17. uro. Planinska pot na Golico je normalno prehodna z nekaj krajšimi prehodi čez zadnje snežne zaplate. Koča na Golici bo odprta od 15. maja dalje.

 

Korak k manjšemu ogljičnemu odtisu ob vašem obisku narcis lahko naredite tudi tako, da na Jesenice pridete z vlakom. V tem duhu smo se povezali s Slovenskimi železnicami, ki so za obiskovalce narcisnih poljan pripravili posebne ugodnosti. Več na https://potniski.sz.si/izlet/med-narcise-z-z-busom/.

Glede na ugodno vremensko napoved bo ob prihajajočem koncu tedna že vzpostavljen prometni režim z zaporama cest v Javorniški Rovt in Planino pod Golico. Avtobusi bodo vozili po predvidenem voznem redu (povezava do voznega reda). Med tednom zapor in avtobusnega prevoza ne bo, torej bo cesta normalno prevozna. Gostišča obiskovalce že pričakujejo, Koča na Golici pa bo predvidoma odprta 15. maja. Zaradi snega pohodnikom na Golico in okoliške višje vrhove priporočamo zadostno mero previdnosti in jim svetujemo, naj se v hribe podajo le s primerno pohodniško opremo. Žičnica Španov vrh bo obratovala med 10. in 14. uro. Narcise se zaradi hladnega vremena sicer odpirajo bolj sramežljivo, a se bo prve cvetlice ta konec tedna že dalo videti.

Prve cvetoče narcise že pričakujejo obiskovalce. Čeprav se narcise odpirajo šele v najnižjih predelih, prihajajoči konec tedna v Planini pod Golico in v Javorniškem Rovtu pričakujemo že prvi porast obiskovalcev.

V zadnjih letih se je cvetenje narcis oziroma ključavnic, kakor jih imenujejo domačini, krepko prestavilo v konec aprila. Letos pa cvetenje zaradi obilice snega in hladnega aprila nekoliko kasni. Trenutno se narcise odpirajo v najnižjih in prisojnih legah, npr. na travnikih nad Hrušico in v Plavškem Rovtu, v prihodnjih dveh tednih pa pričakujemo pričetek cvetenja tudi v srednjih nadmorskih višinah, kot je v Planini pod Golico in v Javorniškem Rovtu. Še višje, npr. na Španovem vrhu in na Golici, bodo narcise zacvetele predvidoma v drugi polovici maja.

Ob bližajočem cvetenju narcis podajamo nekaj informacij in namigov ob načrtovanju izleta v hribe nad Jesenicami.

V mesecu maju, v času pričakovanega največjega obiska občudovalcev narcis, bo za obiskovalce Planine pod Golico in Javorniškega Rovta vzpostavljena brezplačna avtobusna linija na relacijah Jesenice–Planina pod Golico in Jesenice–Javorniški Rovt (Pristava). Avtobus z zgoščenim voznim redom bo ustavljal na vseh postajališčih javnega potniškega prometa na svoji relaciji.

V priloženem dokumentu objavljamo splošni in podrobni vozni red avtobusov.

apr  2021 20

Potem ko je lani prišlo do preobremenitve in zapore ceste, bo letos v maju na ogled narcis v Planino pod Golico in Javorniški Rovt mogoče priti le z brezplačnim avtobusom z Jesenic.

* URADNE URE

 • Maj, junij, september, december
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek – petek
  09.00 – 12.30 in 13.00 -19.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Oktober, november, januar, februar, marec, april
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota, nedelja zaprto