Nena Koljanin

V šestih jeseniških restavracijah je že mogoče naročiti Delavsko malco - jedi, ki so jih včasih jedli jeseniški delavci, a se še danes znajdejo na domačih jeseniških mizah.

Sodelujoči gostinci so se sami odločili, katere jedi bodo ponujali in ob katerih dneh. Prav tako ni predpisanih enotnih receptov, gostinci pa tudi sami določijo ceno takšne malice.

V restavracijah in gostilnah je že mogoče naročiti jedi, ki so jih včasih jedli jeseniški delavci bodisi v fabrški kantini bodisi doma.

K projektu je za zdaj pristopilo šest jeseniških gostiln oziroma restavracij: Kmečki turizem Pr' Betel, Restavracija Kazina, Dom Pristava, Gostilna in picerija Turist, Gostilnica in pizzerija Chilli in Bistro Oaza, ki so Delavsko malco vključile na svoje jedilnike.

 

Predstavljamo prvo kulinarično ponudbo - v restavraciji Chilli:

 

https://www.spelina-shramba.com/post/tele%C4%8Dja-jetrca-s-kruhovim-cmokom

Pa Dober tek!

 

Povsod je dobro, a doma je najboljše!

Članice Krožka ročnih del pri Farnem kulturnem društvu Koroška Bela in Društvu podeželskih žensk pod Golico in Stolom vabijo na Teden kulturne dediščine v Kulturni hram na Koroško Belo.

Razstava bo na ogled od 26. 9. do 2. 10. 2021, vsak dan med 15.00 do 19.00, v nedeljo pa od 8.00 do 12.00.

Za vstop v razstavišče upoštevajte navodila NIJZ in izpolnjevanje pogoja PCT. Žal odprtje razstave 25. 9. 2021 odpade.

Vabljeni tudi na Otvoritveno slovesnost 31. Dnevov evropske kulturne dediščine in nacionalnega 9. Tedna kulturne dediščine, ki bo potekala v petek, 24. septembra ob 11.00 uri v spletnem okolju Zoom. Dodatne informacije o praznovanju kulturne dediščine, celoten program, vabilo in povezavo za prijavo najdete na: https://www.zvkds.si/sl/dekd/dekd-tkd.

Ob svetovnem devu turizma - Okusite delavsko malco na Jesenicah!

 

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sklopu projekta KUHAM DOMAče, ki ga je financirala Občina Jesenice, in Gornjesavski muzej Jesenice s projektom Naša kuhna, ki ga financira Ministrstvo za kulturo RS, sta združila moči ter v sodelovanju z jeseniškimi gostinci pripravila menije, kakršni se še danes znajdejo na domačih jeseniških mizah pod skupnim imenom Delavska malca. Sedaj jih lahko poizkusite tudi v izbranih jeseniških gostilnah in restavracijah: v Penzionu Pr' Betel, Gostilnici in pizzeriji Chilli, Restavraciji Kazina, Bistroju Oaza, Domu Pristava ter Gostilni in pizzeriji Turist.

Ob svetovnem dnevu turizma in Dnevih evropske kulturne dediščine na temo Dober tek! Gornjesavski muzej Jesenice, Cehovsko društvo kovačev Slovenije, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, TIC Jesenice in Zveza kulturnih društev Jesenice pripravljamo kulinarično-kovaško delavnico. Ob spretnostih kovačev, ki bodo kovali kozo za ognjišče, in nastopih lokalnih folkloristov ter ljudskih godcev boste lahko razvajali brbončice s petimi jedmi jeseniškega delavstva. Povabili vas bomo v delavsko kuhinjo Kasarne na Stari Savi, kjer bomo predvajali kratke promocijske filme osnovnošolcev, udeležencev turističnih krožkov. Izvedbo filmov  Kulinarična ponudba Jesenic: Delavska malca je financirala Občina Jesenice. Poleg kulinarične bomo predstavili tudi ostalo turistično ponudbo mesta.

Muzej delavske kulture v Kasarni na Stari Savi bo tega dne odprt med 10. in 16. uro.

Vabljeni na Staro Savo v soboto, 25. septembra 2021, ob 11. uri, ko bo zadišalo po jeseniško. Pa dober tek!

 

Na prireditvi bodo nastopili:

 • Folklorna skupina Julijana, KŠD Hrušica,
 • Ljudski godci Suhe hruške, KUD Triglav Slovenski Javornik – Jesenice,
 • Folklorna skupina Kulturnega društva Rudija Jadretiča Ribno.

Izveden kulturni program predstavlja drugi del letošnje Kulturne mavrice Jesenic.

 

Vstopnine ni.

(Prireditev bo izvedena v skladu z veljavnimi ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa.)

---------------------------------

" Svetovni dan turizma se praznuje 27. septembra vsako leto od leta 1980. Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov je na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati pa datum sovpada s koncem glavne turistične sezone na severni polobli in njenim začetkom na južni. Namen praznovanja je osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote. " (Wikipedija)

Projekt Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija 2021 je slovenska nacionalna medsektorska zaveza za povečevanje kakovosti življenja, ki slovenskemu turizmu prinaša priložnosti za trajnostni razvoj gastronomije preko tesnega povezovanja kmetijstva in turizma s kratkimi nabavnimi verigami trajnostno pridelanih živil visoke kakovosti. V luči projekta in gastronomije kot vodilne tematike promocije slovenskega turizma skrbimo za ohranjanje bogate kulinarične dediščine, slovenske prehranske identitete, čebelarske tradicije ter promoviramo avtentična doživetja moderne slovenske kulinarike. (STO)

 

Kljub temu, da se poletna turistična sezona počasi bliža koncu, je na potniškem terminalu našega največjega letališča vsak dan pestro.

Številnim potnikom so na voljo promocijske publikacije turističnih središč, med njimi tudi brošure in promocijski filmi Jesenic.

V sodelovanju s turistično informativno točko na letališču želimo obiskovalcem tudi v jesenskem času predstaviti naravne in kulturne znamenitosti Jesenic in okolice.

Veselimo se vsakega obiska!

 

TIC Jesenice

V letošnjem gastronomskem letu so jeseniški gostinci v koordinaciji Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (projekt KUHAM DOMAče) in Gornjesavskega muzeja Jesenice (projekt NAŠA KUHNA) združili moči in pripravili enoten meni Delavska malca. Knjižica v obliki konkretnih jedilnikov prikazuje, kaj so delavci v jeseniški fabrki nekoč jedli za malico, kaj se je znašlo na domačih delavskih mizah ter kakšno prehrano so delavci na Jesenice »uvozili« s Primorske in iz republik nekdanje Jugoslavije.

Med drugim izvemo, da so v fabrški kantini največkrat jedli okisan fržov s kranjsko klobaso ali jedi na žlico, kot so segedin, vampi ali golaž. Domačo delavsko mizo so zasedali preprosti obroki kot so govnač in ocvrta jabolka, ajmoht z vaseršpoclni, fržolova župa in omlete z marmelado ali ješprenj s suhim mesom in šmorn z marmelado. Od primorskih jedi so na Jesenicah pripravljali joto, iz republik nekdanje Jugoslavije pa so se tu udomačile jedi kot so burek, čorba, sarme, musaka in boranija.

Izbrane jedilnike je mogoče okusiti pri:

- Penzionu Pr' Betel (Planina pod Golico),

- Restavraciji Kazina (Jesenice),

- Domu Pristava (Javorniški Rovt),

- Restavraciji in pizzeriji Turist (Slovenski Javornik),

- Gostilnici in pizzeriji Chilli (Jesenice) ter

- Bistroju Oaza (Jesenice).

Učenci jeseniških osnovnih šol so pripravili vprašanja za gostinske ponudnike in v prijetnem pogovoru pred kamerami veliko zvedeli o tem, kaj se je serviralo na mizah v tistem času, ko so bili njihovi straši še otroci. Tako so nastali kratki simpatični promocijski filmčki s skupnim naslovom »Kulinarična ponudba Jesenic: Delavska malca«.

Od 3. 9. 2021 dalje bodo dostopni na You Tube kanalu Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

 

Knjižice Delavska malca so brezplačno na voljo na TIC Jesenice, Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske in v Gornjesavskem muzeju Jesenice.

Knjižica bo predstavljena na muzejskem večeru ob gostujoči fotografski razstavi Hrana, v Muzeju Kosova graščina, v četrtek, 16. septembra 2021 ob 18. uri.

Predstavitvi bo sledilo javno vodstvo po razstavi in projekcija dokumentarca Ne meč'mo hrane stran.

V soboto 25. septembra ob 10. uri bo na Stari Savi potekala kovaška delavnica Dober tek.

Vabljeni na degustacijo!

TIC Jesenice

 

(Projekt KUHAM DOMAče je financiran s strani Občine Jesenice. Projekt NAŠA KUHNA je financiran s strani Ministrstva za kulturo.)

Spoštovani!

V letošnjem letu smo pripravili novo grafično podobo za področje turizma. Skladno s Priročnikom destinacijske znamke Jesenice  ( file:///C:/Users/VeraD/AppData/Local/Temp/1_Priro%C4%8Dnik_destinacijske_znamke_Jesenice.pdf)  smo pristopili k izdelavi posameznih promocijskih elementov.

Najprej smo izdelali nalepke, ki so bile že prej najbolj prepoznaven simbol Jesenic, in sicer eno z narciso in drugo z novim logotipom in sloganom.

Nalepke so izdelane v dveh variacijah:

- na beli podlagi (narcisa ali logotip)

- na prozorni podlagi (narcisa ali logotip)

Slednja je primerna za avtomobile in za zunanjo uporabo, ker je odporna na vodo in ima zaščito pred UV žarki.


Nalepke so od danes naprej v prodaji na TIC Jesenice.

Cena: 1,00€

Nalepke narcisa, ki jim domačini pravimo "jeseniške vinjete" pa so od danes naprej na voljo brezplačno in služijo kot dodatna promocija.

Vabljeni, da nas obiščete v naših prostorih na Titovi 18, na Jesenicah.

Nagradna igra #MestoNaDan na Instagramu

SPLOŠNI POGOJI ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI

 1. Pogoji sodelovanja v nagradni igri

Organizator nagradne igre je ZDRUŽENJE ZGODOVINSKIH MEST SLOVENIJE (v nadaljevanju ZZMS), Mestni trg 15, 4220 Škofja Loka.

Nagradna igra poteka do vključno 30. 9. 2021.

V nagradni igri lahko sodelujejo vsi polnoletni državljani Republike Slovenije (fizične osebe nad 18 let), že obstoječi in novi sledilci Instagram profila Slovenia Historic Towns (@slovenia_historic_towns) – v nadaljevanju Instagram profila.

Za sodelujoče v nagradni igri veljajo tudi pogoji in pravila Instagram skupnosti. Organizator ne nosi nobene odgovornosti za spoštovanje teh pogojev in pravil med sodelujočimi niti za kakršnekoli posledice, nastale kot rezultat objave prispevkov v Instagram spletni skupnosti. Organizator nagradne igre ne prevzema nobene odgovornosti za delovanje Instagram spletne skupnosti.

 1. Kako sodelovati v nagradni igri

Nagradna igra spodbuja k enodnevnemu obisku zgodovinskih mest (Mesto na dan), ki so vključena v Združenje zgodovinskih mest Slovenije. To so: Brežice, Idrija, Jesenice, Kamnik, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Metlika, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljica, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šentjur, Škofja Loka, Tržič in Žužemberk.

Obiskovalci obiščejo eno izmed zgoraj naštetih zgodovinskih mest in na Instagramu naredijo »story« (kratko zgodbo), v katerem morajo biti razvidni:

 • katere od točk na priporočeni poti Mesta na dan – lahko je to kulturna znamenitost, kulinarična točka … Točke obiskovalec najde na spletnem mestu www.zgodovinska-mesta.si/mesto-na-dan, pod izbranim mestom.
 • , s katero opišejo obiskano zgodovinsko mesto.
 • (3) oznake (»tage«), ki so jih dodali objavi:
 •  
 • #MestoNaDan (#mestonadan),
 • ključnik (hashtag) mesta, ki so ga obiskali, npr. #slovenjgradec.

 

Ko uporabnik naloži in deli fotografijo prek platforme Instagram, se strinja, da ZZMS souporabi fotografijo za promocijo na družbenih omrežjih, s pripisom avtorja.

Sodelujoči mora imeti možnost dokazati, da je lastnik avtorskih pravic za objavljeno fotografijo in da s posredovanjem ne krši nikogaršnjih avtorskih pravic.

Vsak udeleženec lahko med trajanjem nagradne igre sodeluje z več fotografijami, nagrado pa lahko dobi v vsakem obiskanem zgodovinskem mestu le enkrat.

 

 1.  

Kdor izpolni pogoje za sodelovanje v nagradni igri #MestoNaDan, si prisluži nagrado: rutko (buff) ali zaščitno masko z logotipom, ki jo podarja ZZMS. Na voljo je 500 kosov rutk in zaščitnih mask.

Prevzem nagrade

Nagrado sodelujoči v nagradni igri prevzame v turistično-informativnem centru (TIC) zgodovinskega mesta, ki ga je obiskal in o njem objavil story (zgodbo) na Instagramu, in sicer med trajanjem nagradne igre, do razdelitve vseh nagrad, ki so na voljo, oz. najpozneje do 30. 9. 2021.


Obiskovalec pred prevzemom nagrade dovoli TIC-u, da ta preveri, ali je izpolnil pogoje za sodelovanje v nagradni igri. Obiskovalec TIC-u pokaže svojo veljavno objavo na Instagramu:

Varstvo osebnih podatkov

Sodelujoči v nagradni igri soglašajo, da organizator kot upravljavec zbirke podatkov vodi, vzdržuje in nadzoruje zbirko osebnih podatkov posameznikov v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS št. 94/2007-UPB1). Sodelujoči v nagradni igri soglaša, da lahko TIC hrani njegove osnovne osebne podatke (ime, priimek, kraj bivanja, upor. ime na Instagramu). Organizator zagotavlja varstvo osebnih podatkov po zakonu. Organizator lahko obdeluje zbrane podatke za namene obveščanja o nagradni igri, obveščanja o ponudbi, novostih in ugodnostih ter za druge trženjske namene. Nagrajenec nagradne igre dovoljuje fotografiranje in snemanje za promocijske aktivnosti organizatorja ter uporabo vseh fotografij, posnetkov in podatkov za promocijske aktivnosti organizatorja.

Splošne informacije

Pravila nagradne igre so dostopna na spletni strani https://www.zgodovinska-mesta.si/wp-content/uploads/2021/07/Nagr.-igra-Mesto-na-dan-2021.pdf.

Za dodatne informacije lahko tudi pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Sprememba pravil

Organizator nagradne igre si pridržuje pravico, da v vsakem trenutku spremeni pogoje nagradne igre iz vsebinskih, komercialnih ali tehničnih razlogov.

 

V soboto, 17. 07. 2021, pričnemo z Instagram nagradno igro #MestoNaDan.

 

Na kratko o pogojih za sodelovanje:

 1.             Obiskati je potrebno eno izmed zgodovinskih mest
 2.             Fotografirati eno izmed točk na priporočeni poti Mesta na dan (www.zgodovinska-mesta.si/mesto-na-dan)
 3.             Fotografijo objaviti kot kratko zgodbo (story) na svojem Instagram profilu in označiti:

@slovenia_historic_towns,

#MestoNaDan (#mestonadan),

ključnik mesta, ki so ga obiskali, npr. #slovenjgradec.

 

Več o nagradni igri si lahko preberete v navodilih spodaj v priponki.

 

Za vsa vprašanja smo na voljo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Posledice epidemije COVID-19 so močno prizadele turizem, panogo, ki je tesno povezana tudi z drugimi deli gospodarstva. Med drugimi vpliv krize čuti cela nabavna veriga, od lokalnih dobaviteljev do ponudnikov nastanitev in gostinskih storitev. Zato si Turistično gostinska zbornica Slovenije že od lanske pomladi prizadeva povezovati in zagotavljati pomoč za širok krog dejavnosti, ki poslujejo v okviru turizma.

 

Tri zbornice, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Sekcija gostinstva pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so se odločile za pripravo skupnega videa, ki prikazuje povezavo dobaviteljev in ponudnikov turističnih storitev, osnovno sporočilo pa je nujna potreba po odprtosti panoge. Dolgotrajna prepoved poslovanja je pustila zelo negativne posledice v panogi, zato je največja želja slovenskega turizma ta, da panoga ostane odprta. Namen videa z naslovom 'Do nadaljnjega odprti' je delitev na socialnih omrežjih in ozaveščanje širše javnosti o tesni povezanosti in multiplikativnem učinku turizma.

 

Več na povezavi

Ulična košarka oziroma ‘street basket’ ali ‘basket 3x3’, kot ji radi rečejo košarkarski poznavalci, je šport, ki se vedno hitreje uveljavlja tako v Sloveniji, kot tudi drugod po svetu. Ta tip košarke sledi dinamičnemu konceptu igranja na eni polovici košarkarskega igrišča ter s po tremi igralci v vsaki ekipi in enim igralcem na rezervni klopi. Prav tako se igra s prilagojeno oziroma manjšo žogo, polovičnim časom za met – 12 sekund in 10-minutnim igralnim časom. Običajno jo spremlja glasba in zabaven program. Leta 2017 je uradno postala tudi olimpijski šport ter tako še bolj pridobila na veljavnosti in popularnosti, sploh med mladimi košarkarji. No, sedaj pa prihaja tudi na Jesenice!

V soboto, 24.7.2021 od 14. ure dalje bo namreč zunanji muzej na Stari Savi gostil prvo regionalno tekmovanje v ulični košarki za kategoriji Člani in U18! Organizatorji iz Kluba jeseniških študentov so združili moči s Košarkarsko zvezo Slovenije in v sodelovanju z Občino Jesenice ter Zavodom za šport Jesenice poskrbeli, da se potencial mesta Jesenice ter parka Stara Sava za takšne vrste dogodkov izkorišča. Organizatorji na dogodku pričakujejo igralce iz različnih koncev Slovenije, tako rekreativne kot tudi tiste, ki se s tem športom ukvarjajo profesionalno. Obenem pa vabijo predvsem lokalne oziroma regionalne igralce in gledalce, da se dogodka udeležijo in ga tako podprejo. Poleg atraktivne košarke bo poskrbljeno za gostinsko dejavnost in zabaven program. Dogodek je primeren za vse starostne skupine, izvajal pa se bo tudi v primeru slabega vremena, saj je prireditveni prostor pokrit.

Vljudno vabljeni!

Kontakt za dodatne informacije ali prijavo ekipe: 040719470 (David) / Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ulična košarka oziroma ‘street basket’ ali ‘basket 3x3’, kot ji radi rečejo košarkarski poznavalci, je šport, ki se vedno hitreje uveljavlja tako v Sloveniji, kot tudi drugod po svetu. Ta tip košarke sledi dinamičnemu konceptu igranja na eni polovici košarkarskega igrišča ter s po tremi igralci v vsaki ekipi in enim igralcem na rezervni klopi. Prav tako se igra s prilagojeno oziroma manjšo žogo, polovičnim časom za met – 12 sekund in 10-minutnim igralnim časom. Običajno jo spremlja glasba in zabaven program. Leta 2017 je uradno postala tudi olimpijski šport ter tako še bolj pridobila na veljavnosti in popularnosti, sploh med mladimi košarkarji. No, sedaj pa prihaja tudi na Jesenice!

V soboto, 24.7.2021 od 14. ure dalje bo namreč zunanji muzej na Stari Savi gostil prvo regionalno tekmovanje v ulični košarki za kategoriji Člani in U18! Organizatorji iz Kluba jeseniških študentov so združili moči s Košarkarsko zvezo Slovenije in v sodelovanju z Občino Jesenice ter Zavodom za šport Jesenice poskrbeli, da se potencial mesta Jesenice ter parka Stara Sava za takšne vrste dogodkov izkorišča. Organizatorji na dogodku pričakujejo igralce iz različnih koncev Slovenije, tako rekreativne kot tudi tiste, ki se s tem športom ukvarjajo profesionalno. Obenem pa vabijo predvsem lokalne oziroma regionalne igralce in gledalce, da se dogodka udeležijo in ga tako podprejo. Poleg atraktivne košarke bo poskrbljeno za gostinsko dejavnost in zabaven program. Dogodek je primeren za vse starostne skupine, izvajal pa se bo tudi v primeru slabega vremena, saj je prireditveni prostor pokrit.

Vljudno vabljeni!

Kontakt za dodatne informacije ali prijavo ekipe: 040719470 (David) / Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

V sodelovanju z Združenjem zgodovinskih mest Slovenije smo posneli promocijski film Sejem bil je živ, kjer je na simpatičen način prikazana tradicija rokodelstva v Tržiču, Idriji, Kamniku in na Jesenicah. V filmu se vsa štiri mesta predstavijo v svoji najlepši luči. Vabljeni, da skozi objektiv doživite lepoto tradicije in zgodovine.

Jesenice so se predstavile na enem največjih svetovnih rudarskih sejmov: THE WORLD'S PREMIER MINERAL EXPLORATION & MINING CONVENTION (8. – 11. 3. 2021)

Evropska komisija je zakupila "virtualni paviljon" na enem izmed največjih svetovnih rudarskih sejmov PDAC 2021 (https://www.pdac.ca/convention), ki se ob normalnih okoliščinah odvija v Kanadi, letos pa je med 8. in 11. marcem potekal povsem virtualno.

Slovenija, kot članica Evropske unije, je predstavila svojo rudarsko dediščino na paviljonu EU.

Dr. Gorazd Žibret, geolog, raziskovalec na Geološkem zavodu Slovenije, in član strokovnega posvetovalnega telesa "Raw Materials Supply Group" pri Evropski komisiji je k sodelovanju povabil vse slovenske občine, ki so na tak ali drugačen način povezane z rudarstvom. Jesenice so predstavile zgodovino rudarstva v Savskih jamah.

Na osnovi virtulane predstavitve se je s strani sodelujočih oblikovala pobuda, da bi se predstavitveni material oblikoval v skupno publikacijo, ki bo namenjena dodatni turistični promociji. 

Publikacija je od sredine junija na voljo v elektronski obliki (priloga prispevku).

Želimo vam obilo veselja pri prebiranju in odkrivanju rudrastva slovenskih krajev!

TIC Jesenice

 

Pozdravljeni,

 

v prihajajočih mesecih v Javnem zavodu Triglavski narodni park, v okviru praznovanja 40 let parka pripravljajo brezplačna vodenja, ki bodo tudi vsebinsko zanimiva.

 

Vabljeni na čudovita doživetja, ki so na voljo le v Triglaskem narodnem parku.

 

Več si lahko preberete na povezavi.

* URADNE URE

 • Maj, junij, september, december
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek – petek
  09.00 – 12.30 in 13.00 -19.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Oktober, november, januar, februar, marec, april
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota, nedelja zaprto

Uredniki