Nena Koljanin

Javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19/2

SPIRIT Slovenija, javna agencija najavlja, da bo predvidoma v ponedeljek 12. 4. 2021 po 13. uri odprla prijavni obrazec za oddajo vloge na Javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19/2. Vlogo bo potrebno oddati elektronsko preko uporabniškega računa "Moj SPIRIT na spletni strani SPIRIT Slovenija", v katerega se bo potrebno predhodno registrirati.

 

Do sredstev po tem pozivu so upravičeni mikro, mala in srednje velika podjetja, ki so gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge s področja gostinstva in turizma), ki so imela na dan 12.3.2020 v podatkovni bazi AJPES kot svojo glavno dejavnost registrirano eno izmed naslednjih SKD dejavnosti (v nadaljevanju: upravičene dejavnosti):

 

 • I 55 Gostinske nastanitvene dejavnosti (vključujoč vse poddejavnosti pod I 55),
 • I 56 Dejavnost strežbe jedi in pijač (vključujoč vse poddejavnosti pod I 56),
 • N 79.110 Dejavnost potovalnih agencij,
 • N 79.120 Dejavnost organizatorjev potovanj,
 • N 82.300 Organiziranje razstav, sejmov, srečanj,
 • R 90.010 Umetniško uprizarjanje,
 • R 90.020 Spremljaj. dej. za umetniško uprizarjanje.

 

 

Več informacij:  https://www.spiritslovenia.si/razpis/366 

Predmet javnega poziva je sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času od 12. 3. 2020 do 31. 5. 2020, ko so bila podjetja zaradi epidemije (Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji) močno prizadeta in praktično niso ustvarjala prihodkov.

Javni poziv ima dva sklopa, s katerima naslavlja dve skupini potencialnih prijaviteljev:

 • SKLOP A zajema vse tiste poslovne subjekte, katerih finančni podatki so javno objavljeni in dostopni v podatkovni bazi AJPES za leto 2019. Pri tej skupini potencialnih prijaviteljev izračun pomoči po tem javnem pozivu temelji na podatkih iz baze AJPES.
 • SKLOP B zajema vse tiste poslovne subjekte, katerih finančni podatki niso objavljeni in dostopni v podatkovni bazi AJPES za leto 2019. V to skupino sodijo subjekti, ki jim FURS davek odmerja na osnovi prijavljenih prihodkov.

Višina sofinanciranja

 • SKLOP A:

Za vse poslovne subjekte, katerih finančni podatki so javno objavljeni in dostopni v podatkovni bazi AJPES

Upravičeni stroški (obratovalni stroški) se sofinancirajo v obliki pavšalnega zneska, ki znaša 16,5 % od celotnih odhodkov, zmanjšanih za stroške dela v letu 2019, vendar največ do 9.999,00 EUR.

 • SKLOP B

Za vse poslovne subjekte, katerih finančni podatki niso javno objavljeni v podatkovni bazi AJPES

Upravičeni stroški (obratovalni stroški) se sofinancirajo v obliki pavšalnega zneska, ki znaša 12,04 % od celotnih prihodkov, vendar največ do 9.999,00 EUR.

Ne glede na izračun je tako za SKLOP A kakor tudi za SKLOP B  najnižja dodeljena višina sofinanciranja 900,00 EUR in najvišja dodeljena višina sofinanciranja 9.999,00 EUR.

Rok za oddajo vlog: Vloge morajo biti elektronsko vložene najkasneje do 23. 4. 2021 do 18. ure.

 

Za brezplačno pomoč se lahko obrnete na SPOT Svetovanje:

Eldina Čosatović, 04/581-34-19

Hermina Biščević, 04/581-34-13

Spoštovani!

Slovenska turistična irganizacija vabi vse licencirane turistične vodnice in vodnike, da se priružijo brezplačnemu virtualnemu izobraževanju.

Za izobraževanje se je potrebno prijaviti.

 

Obrazec je na povezavi tukaj.

Za dodatnva vprašanja in informacije vam je na voljo kontaktna oseba na STO:

Vesna Mojsilović
Projektni vodja
Komuniciranje s poslovnimi javnostmi

http://signature.slovenia.info/Pictures/sig_SLO_img/logo_si.jpg

Dimičeva ulica 13, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 589 85 44
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
W: www.slovenia.info

Vabljeni, da si letošnji festival Meteorita ogledate v virtualni obliki na povezavi:

METEORITA 2021

 

Letos bo Meteorita potekala virtualno:


Program glede na ure si lahko ogledate v opisu dogodka:


Vabljeni, da si vsebine ogledate, jin všečkate, delite na FB med svoje prijatelje in jih komentirate.


V letošnjem letu nas vabijo na virtualno dogajanje, v letu 2022 pa upajo, da se vidimo v živo, saj imajo še veliko neraziskanih vsebin ...

Dogodek sofinancira:
Občina Jesenice

 

Kolesarjem prijazen ponudnik

Na Gorenjskem poteka projekt Gorenjsko kolesarsko omrežje, katerega cilj je na celotnem omrežju postaviti enotno prometno signalizacijo za kolesarje (usmerjevalne in info table), posvetili pa se bodo tudi natančnemu digitalnemu prikazu obstoječe kolesarske infrastrukture ter evidentiranju črnih točk oziroma odsekov na omrežju. Slednje z namenom, da se tem lokacijam pri načrtovanju investicij nameni posebno pozornost, se jih prioritetno odpravi in kolesarjem zagotovi varno pot. Gorenjska regija bo na tem področju opravila pionirsko delo, saj je prva v državi, ki se je vzpostavitve omrežja lotila na tako sistematičen način.

Infrastrukturni del projekta želijo nadgraditi tudi s promocijskimi vsebinami. Namen je, da ne terenu označeno kolesarsko omrežje ustrezno promovira in predstavi njegove potenciale tako za turizem kot za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Za prepoznavno podobo skrbi logotip, izdelani so promocijski zemljevidi in spletna stran www.gko.si s petimi predlaganimi izleti in gpx sledmi. Prav vsak kolesar lahko najde sebi primerno in ustrezno traso, kjer bo doživel širše območje Gorenjske. V letu 2021 bo sledila nadgradnja koncepta »kolesarju prijazen ponudnik«, v katerega bodo vključeni predstavniki turističnih namestitev in storitev.

Vse zainteresirane ponudnike vabimo, da izpolnijo obrazec za informativno prijavo v sistem Kolesarjem prijazen ponudnik. Tako bo narejena baza vseh, ki se zanimajo za sodelovanje oz. prijavo v sistem «Kolesarjem prijazni ponudnik (KPP)«.

Vaša prijava bo v pomoč pri razvoju in končnemu cilju – vzpostavitvi enotnega sistema KPP na nivoju Republike Slovenije.

 

Prijava je informativne narave in ni nobena obveza, da ste se v nadaljevanju primorani vključiti v sistem,  seveda je tudi brezplačna.

Povezava: www.gko.si

 

 

Z veseljem vam sporočamo, da so pred nekaj dnevi na portalu Apartmaji Slovenija pripravili zanimiv prispevek o naši destinaciji, na kar smo izjemno ponosni. Gre za portal, ki je znan po tem, da redno objavlja zanimive prispevke o slovenskih destinacijah, ki si po njihovem mnenju zaslužijo več pozornosti tako domačih, kot tujih turistov. Svojim obiskovalcem poskušajo na čim bolj zanimiv in zabaven način predstaviti različne slovenske kraje, ki lahko svojim obiskovalcem ponudijo zares zelo veliko zanimivosti. S ponosom lahko povemo, da so pred nekaj dnevi na svoji spletni strani objavili prispevek o Jesenicah, ki si ga lahko preberete TUKAJ. V prispevku so navedli nekaj glavnih zanimivosti iz naših krajev, za  katere vam tudi mi priporočamo, da si jih ogledate, saj so zares nekaj posebnega. Na njihovi strani si lahko poiščete tudi prenočišča, saj imajo na spletni strani objavljenih nekaj udobnih nastanitev, ki jih lahko najamete v naših krajih. Pri nas na Gorenjskem imamo veliko turistično zelo znanih krajev, kot sta na primer Bled, Bohinj in Kranjska Gora, in če se v te kraje odpravljate za več dni vam predlagamo, da si rezervirate apartma na Gorenjskem, da boste lahko v miru preživeli vaš večdnevni obisk pri nas. Če bi radi bivali pri nas na Jesenicah, vam toplo priporočamo, da se odločite za najem prenočišča Guest House EJGA. Gre za izjemno lepo urejene nastanitve, ki bodo na vas pustile prav poseben vtis. Ponosni smo, da naše delo in trud opazijo tudi drugi, omemba na portalu Apartmaji Slovenija pa nas navdaja z novo motivacijo, da bomo naše delo v prihodnje opravljali še na višjem nivoju, saj verjamemo, da je to prava pot do uspeha. V zadnjem letu je bilo sicer na turističnem področju zaradi korona virusa precej težav, toda verjamemo in upamo, da se bodo zadeve kmalu umirile in da bomo lahko ponovno v miru raziskovali najlepše kotičke naše prelepe Slovenije.

Vabljeni v muzejske hiše Gornjesavskega muzeja Jesenice

 

Obveščamo vas, da so ob upoštevanju navodil NIJZ-a in vlade RS odprte muzejske hiše:

– Muzej Kosova graščina Jesenice (od torka do petka, med 10. in 16. uro),

– Galerija v Kolpernu (od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro)-


Obvezna je najava obiska vsaj dan prej na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 04 583 34 92.

Vabljeni k obisku in ogledu!

STO je na poslovnih spletnih straneh objavila analizo Ankete o tujih turistih.

Raziskava je bila s strani SURS izvedena med hotelskimi gosti v Sloveniji v štirih časovnih obdobjih v letih 2019 in 2020 (pomladi, poleti, jeseni in pozimi). 

V poletnem obdobju je raziskava potekala tudi med gosti kampov. 

Več

Zavod za šport Jesenice obvešča: Na pokritem prostoru Stara Sava na Jesenicah bo od 19. do 21. marca potekala trgovina na prostem - Jožefov sejem. Obiskovalce naprošamo, da ob obisku sejma upoštevajo aktualna navodila in usmeritve za preprečevanje okužbe s koronavirusom. 

Jožefov sejem, sejem s tradicijo.

 

Zavod za šport Jesenice obvešča: Na pokritem prostoru Stara Sava na Jesenicah bo od 19. do 21. marca potekala trgovina na prostem - Jožefov sejem. Obiskovalce naprošamo, da ob obisku sejma upoštevajo aktualna navodila in usmeritve za preprečevanje okužbe s koronavirusom. 

Jožefov sejem, sejem s tradicijo.

 

Zavod za šport Jesenice obvešča: Na pokritem prostoru Stara Sava na Jesenicah bo od 19. do 21. marca potekala trgovina na prostem - Jožefov sejem. Obiskovalce naprošamo, da ob obisku sejma upoštevajo aktualna navodila in usmeritve za preprečevanje okužbe s koronavirusom. 

Jožefov sejem, sejem s tradicijo.

 

Zavod za šport Jesenice obvešča: Na pokritem prostoru Stara Sava na Jesenicah bo od 19. do 21. marca potekala trgovina na prostem - Jožefov sejem. Obiskovalce naprošamo, da ob obisku sejma upoštevajo aktualna navodila in usmeritve za preprečevanje okužbe s koronavirusom. 

Jožefov sejem, sejem s tradicijo.

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo Javni razpis za spodbujanje uvajanja okoljskih in trajnostnih znakov za turistične nastanitve in gostinske ponudnike, v okviru katerega bo na razpolago okvirno 150.000,00 evrov.

Namen razpisa je spodbuditi pravne in fizične osebe, društva in druge subjekte javnega in zasebnega prava, ki delujejo na področju turizma in gostinske ponudbe, k uvajanju ekološkega oziroma trajnostnega managementa in ekoloških ali trajnostnih standardov v turističnih nastanitvenih objektih in gostinskih obratih. Na ta način jih želijo spodbuditi k pridobitvi mednarodno uveljavljenega okoljskega ali trajnostnega znaka.

Cilj javnega razpisa je spodbujanje pridobitve okoljskih in trajnostnih znakov za turistične nastanitve in gostinske ponudnike.

Predmet razpisa je sofinanciranje stroškov pridobitve mednarodno uveljavljenega okoljskega ali trajnostnega znaka za turistične nastanitve in gostinske ponudnike ter stroškov, povezanih s promocijo konkurenčne prednosti turističnega/gostinskega ponudnika, ki jo je pridobil z znakom.
 
Na razpis lahko prijavijo pravne in fizične osebe, društva in drugi subjekti javnega in zasebnega prava, ki delujejo na področju turizma, in ki doslej niso bili prejemniki sredstev ministrstva za namen uvedbe istega okoljskega/trajnostnega znaka za isto turistično nastanitev ali gostinski obrat.

Višina sofinanciranja upravičenih stroškov uvajanja okoljskega/trajnostnega znaka za turistične nastanitve in gostinske ponudnike lahko dosega največ 5.000,00 EUR za posamezen objekt in znak.
 
Obdobje upravičenosti izdatkov je od 1. 1. 2020 do 15. 12. 2021, sredstva pa morajo biti porabljena v letu 2021.

Roka za oddajo vlog sta:

 • 5. 5. 2021
 • 8. 9. 2021

Razpisna dokumentacija:

Več

Spoštovani ponudniki turističnih storitev,

na Slovenski turistični organizaciji aktivno pripravljajo vsebine za izvedbo letošnjih digitalnih kampanj. Vabljeni, da skladno z javnim pozivom za oddajo ponudb za promocijo turističnih paketov slovenskega turističnega gospodarstva oddate različne paketne ponudbe z namenom promocije in prodaje turističnih storitev neposredno pri vas, ponudnikih. 

Cilj promocijskih aktivnosti STO je dvig prepoznavnosti Slovenije kot butične, zelene in varne destinacije zlasti pri potencialnih gostih višjega dohodkovnega razreda, posledično povečanje števila prihodov in nočitev domačih ter tujih turistov in večanje prihodkov v turizmu.  

STO v letu 2021 načrtuje: 
- izvedbo globalne digitalne kampanje na tujih trgih s kreativo MY WAY, v sledečih državah: Nemčija, Švica, Avstrija, Italija, Madžarska, Češka, Poljska, Slovaška, Združeno kraljestvo, Francija, Belgija, Nizozemska, Rusija, Danska, Finska, Švedska, ZDA in Kanada.

- nadaljevanje izvajanja vseslovenske komunikacijske kampanje »Zdaj je čas. Moja Slovenija.« na domačem trgu v sodelovanju z gospodarstvom, destinacijami, vplivnimi posamezniki, mediji in drugimi institucijami z namenom spodbujanja prebivalcev Slovenije, da dopustujejo doma in raziskujejo Slovenijo ter delijo svoja doživetja. Kampanja z enotno kreativo bo potekala na komunikacijskih kanalih STO in vseh partnerjev. 

Turistične pakete je možno oddati celoten čas od 9. marca 2021 do 31.oktobra 2021. Po tem datumu turističnih paketov ne bo mogoče več oddati, bodo pa še vedno objavljeni na pristajalnih straneh na Slovenia.info. Predlagamo vam, da je veljavnost vnesenih ponudb do konca leta 2021 oziroma do konca marca 2022 za pakete, ki jih boste oddali za prihodnje zimske počitnice.

Trenutno lahko pakete oddate v sledeče kategorije:

 • AKTIVNE POČITNICE,
 • DRUŽINSKE POČITNICE,
 • WELLNESS PONUDBE,
 • KULINARIČNE PONUDBE IN
 • PONUDBE MEST IN KULTURE

V avgustu bodo odprli dodatno kategorijo - ZIMSKE POČITNICE, kamor boste lahko oddali zimske pakete. 


POZOR: Vsak ponudnik lahko v letu 2021 odda do 5 paketov za tuje trge in 5 paketov za domači trg. V kolikor so ti paketi isti za tuje in za domači trg, lahko odda skupno do 5 paketov.

Oddaja vsebin preko spletne aplikacije na https://www.slovenia.info/sl/oddajpaket je za ponudnike brezplačna. Ponudnik mora zagotoviti lektorirano oddajo vsebin v slovenskem jeziku. V procesu oddaje posamezne vsebine mora ponudnik ustrezno označiti, ali gre za paketno ponudbo za tuje trge, domači trg ali vse trge. Vsi oddani paketi, namenjeni za tuje trge, bodo brezplačno prevedeni in objavljeni na pristajalnih straneh digitalne kampanje v 6 tujih jezikih: angleškem, nemškem, italijanskem, francoskem, španskem in ruskem jeziku. Vsi oddani paketi za domači trg bodo pregledani in objavljeni, vkolikor bodo ustrezali vsem pogojem.

Celoten poziv je na voljo v dokumentu:
Javni poziv za oddajo ponudb za promocijo turističnih paketov STG

Navodila za kreacijo STO poslovnega profila in oddajo paketov so na voljo tu: 
Navodila za kreacijo STO poslovnega profila in oddajo paketov

* URADNE URE

 • Maj, junij, september, december
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek – petek
  09.00 – 12.30 in 13.00 -19.00
 • sobota
  10.00 – 12.30 in 13.00 -16.00
 • Oktober, november, januar, februar, marec, april
 • ponedeljek – petek
  08.00 - 12.30 in 13.00 -16.00
 • sobota, nedelja zaprto

Uredniki