Skok na osrednjo vsebino

Nena Koljanin

Križevec, spominski kraj nad Javorniškim Rovtom 

Območje memorialne dediščine v Javorniškem Rovtu z imenom Grobišče Napoleonovih vojakov na Križevcu je v register nepremične kulturne dediščine vpisano pod EŠD 28699. Enota dediščine je datirana med leti 1803 in 1813. Grobišče Napoleonovih vojakov na prelazu Križevec spada tudi med evidentirana vojna grobišča v Republiki Sloveniji. Obstoj nekdanjega pokopališča na prelazu Križevec omenja Krajevni leksikon dravske banovine iz leta 1937. Danes grobovi niso več prepoznavni, preko vodi gozdna cesta. Na območju grobišča je stalo leseno znamenje, ki je po 2. svetovni vojni propadlo. Novo razpelo iz leta 1992 so na pobudo pok. Frančiška Noča postavili domačini iz Javorniškega Rovta v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Kranj.

V soboto, 3. septembra 2022, ob 15. uri bo pred znamenjem na Križevcu potekala spominska slovesnost ob 30. obletnici postavitve spominskega znamenja na Križevcu.

INFO:

Marko Zupančič, boter spominskega znamenja M: 041 608 537

Petra Alič (glede kratkega programa po sv. maši M: 031 538 388)

Farno kulturno društvo Koroška Bela vabi v okviru obeležitve spomina na tragične dogodke leta 1917, 14. avgusta 2022 ob 21. uri na prireditveni prostor pred cerkvijo sv. Ingenuina in sv. Albuina, na koncert violinistke Maje Horvat, ob spremljavi pianista Roelofa Temmingha (oba diplomanta Royal College of Music London in prejemnika številnih prestižnih nagrad).

Pridružili se jima bodo tudi člani Fotografskega društva Jesenice (Barbara Toman, Nik Bertoncelj, Stane Vidmar, Jani Novak, Sandi Novak, prav tako prejemniki številnih fotografskih nazivov in nagrad), s projekcijo in razstavo fotografij.

Sodelovala pa bosta še Kulturno društvo Možnar in Društvo podeželskih žensk pod Golico in Stolom. 

Obeta se nam lep in bogat kulturni večer. 

 

Vabljeni!

 

Vabljeni na brezplačne vodene izlete »PO JESENIŠKIH HRIBIH«!
 
Predstavljamo raj za pohodnike in rekreativce. Na obeh straneh doline se vrstijo krožne poti, etape različnih daljinskih poti, navezave na obstoječe planinske, tematske in lahke pešpoti za popoldanske sprehode.
To pestrost ponuja serija brezplačnih vodenih izletov »PO JESENIŠKIH HRIBIH«, ki združuje vsakoletne tradicionalne pohode in tematske izlete na manj obiskane izletniške točke različnih težavnosti.
 
Vljudno vabljeni!

OBVESTILO O OBJAVI JAVNEGA RAZPISA

 

Obveščamo vas, da je na spletni strani www.jesenice.si objavljen Javni razpis za sofinanciranje turističnih programov v občini Jesenice za leto 2022.

 

Namen razpisa je spodbujati razvoj turističnih programov in turistične ponudbe, namenjene obiskovalcem, urejanje in olepševanje krajev, spodbujanje društvene dejavnosti na področju turizma in pospeševanje promocije turizma za območje občine Jesenice.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje programov s področja turizma, ki so v javnem interesu. 

To so predvsem:

 • programi razvoja in urejanja izgleda kraja (npr. urejanje razgledišč, vstopnih točk, počivališč – klopi, mize, koši, ocvetličenje ipd.),
 • programi razvoja in vzdrževanja javne turistične infrastrukture (npr. turistična signalizacija, tematske, turistične, planinske poti, sprehajalne poti ipd.),
 • programi ohranjanja in oživljanja kulturne in naravne dediščine v turistične namene,
 • trženje in promocija celovite turistične ponudbe na ravni turističnega območja (npr. izdajanje promocijskega materiala, spletno trženje, obiski sejmov, predstavitve na sejmih, nastopi na sejmih ipd.),
 • programi, ki razvijajo turistične proizvode občine Jesenice,
 • programi, ki prispevajo k ozaveščanju in spodbujanju lokalnega prebivalstva za pozitiven odnos do turistov in turizma,
 • izdelava in promocija turističnih spominkov oz. izdelava idejne zasnove turističnih spominkov,
 • delovanje turističnih društev.

 

Vsa razpisna dokumentacija je vlagateljem na voljo v sprejemni pisarni Občine Jesenice, Cesta železarjev 6, 4270 Jesenice ter na spletni strani Občine Jesenice: www.jesenice.si.

 

Višina sredstev, namenjenih za javni razpis, znaša 7.000,00 €.

 

Rok za oddajo vlog je do vključno petka, 22.4.2022.

 

Občina Jesenice, Župan Blaž Račič

 

 

 

 

 

 

 

Spoštovani,
 
skladno s številnimi vprašanji, naslovljenimi na pisarno Turistično informacijskega centra Jesenice, v priponki objavljamo Pravno mnenje ZMOS glede turistične takse in nastanitev razseljenih oseb iz Ukrajine in vas vabimo k branju.

 

Lep pozdrav

TIC Jesenice

Spoštovani,

 

Obveščamo vas, da bo tradicionalni Jožefov sejem potekal od petka, 18.3.2022, do nedelje, 20.3.2022.

Na spletni strani je objavljeno vabilo za razstavljalce.

Objava je namenjena tako gostinskim ponudnikom kot organizatorjem zabaviščnega parka.

V okviru sejma bo organiziran tudi 14. Pomladni tek, prav tako pa se boste ob zvokih žive glasbe lahko tudi zavrteli na plesišču prireditvenega prostora.

Vabljeni k prijavam.

 

 

ZAVOD ZA ŠPORT JESENICE

Ledarska ulica 4, 4270 Jesenice

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

http://www.zsport-jesenice.si

Tel: 04 588 46 65

Vse od leta 1990 se na pobudo Svetovne zveze društev turističnih vodnikov 21. februar praznuje kot svetovni dan turističnih vodnikov. Na ta dan turistične organizacije in turistični vodniki predstavljajo dejavnost in poklic turističnega vodnika širši publiki in strokovni javnosti.

 

Ob tej priložnosti smo na Jesenicah, v banketni dvorani Kolpern, v muzejskem območju Stara Sava, v četrtek, 17. februarja 2022, organizirali zanimiv dogodek:

Turistična vodnica Ana Hering nam je predstavila turistično ponudbo Jesenic, turistična vodnica Mersija Praprotnik pa nam je predstavila poklic turističnega vodnika.

 

Po zaključku predstavitev nas je lokalna vodnica Ana Hering popeljala na kratek zgodovinski ogled muzejskega območja Stara Sava, kustosinja Špela Smolej Milat  pa nam je predstavila etnološko razstavo o delavski bivalni kulturi v večstanovanjski stavbi Kasarni na Stari Savi.

Na dogodku so se nam pridružili III. letniki dijakov iz Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici, smer Turistični Tehnik ter turistični ponudniki in lokalni turistični vodniki v občini Jesenice.

V veliko veselje nam je bilo gostiti bodoče turistične sodelavce in kolege v turizmu.

TIC Jesenice

 

V četrtek, 20. januarja 2022 so našo pisarno na Titovi 18 obiskale učenke iz podjetniškega krožka osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice.

Predstavile so zanimivo podjetniško idejo, ki naj zaenkrat ostane še skrivnost.

Skupaj z mentorico Irino Pashagich smo se pogovarjale o zanimivih poteh podjetništva. Ugotovile smo, da dober podjetnik mora biti predvsem inovativen in komunikativen. Imeti mora dobro idejo in jo znati predstaviti ciljni publiki, ki se bo tako odločila za nakup izdelka ali storitve.

 

Druženje je bilo resnično prijetno in zabavno.

 

Ekipi podjetniškega krožka želimo obilo uspeha na poslovnih podjetniških poteh!

TIC Jesenice

 

______________________________________________

Namen projekta je spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti med mladimi. Pri krožku se izkaže otroška kreativnost, učenci spoznajo značilnosti skupinskega dela, spoznajo tehnike iskanja poslovne priložnosti, za katero pripravijo tudi mini poslovni načrt. Pri tem se učenci seznanijo z bistvenimi ekonomskimi pojmi in s temeljnimi sestavinami poslovnega načrtovanja. Vključeni so v pridobivanje informacij in podatkov za poslovni načrt, ki ga tudi vsebinsko in vizualno oblikujejo skupaj z mentorjem ter ga pripravijo v končni fazi kot izdelek. Nekatere izmed podjetniških idej učenci s pomočjo mentorjev tudi dejansko izvedejo. Ob zaključku projekta učenci svoje ideje in delo predstavijo na zaključni prireditvi, kjer so najboljše podjetniške ideje tudi nagrajene.

PODJETNIŠKI KROŽEK - besedilo Razvojne agencije Zgornje Gorenjske

PISATELJ ZDRAVKO SLAMNIK – PAVLE ZIDAR (6. januar 1932 – 12. avgust 1992)

 

Pisatelj Pavle Zidar, eden najbolj plodovitih slovenskih pesnikov in pisateljev, s pravim imenom Zdravko Slamnik, se je rodil 6. januarja 1932 v delavski družini na Slovenskem Javorniku pri Jesenicah. Na Kalanovi hiši (Dobravska ulica 12) je danes spominska plošča Društva slovenskih pisateljev.

Osnovno šolo je obiskoval na Koroški Beli (1938-1944), nižjo gimnazijo pa na Jesenicah (1945-1949). V Ljubljani je končal učiteljišče in bil sprva učitelj na osnovnih šolah v manjših krajih na Dolenjskem (Trebelno, Mokronog, Karteljevo, Orehovica, Zagradec). Leta 1956 se je poročil in se preselil v Piran, nato pa v Lucijo pri Portorožu. Zaradi spora z oblastmi je leta 1966 zapustil učiteljski poklic in postal svobodni umetnik ter se preživljal s pisateljskim delom.

Umrl je 12. avgusta 1992 v Ljubljani za posledicami možganske kapi. Pokopan je na piranskem pokopališču.

Pisatelja Pavleta Zidarja uvršča slovenska literarna zgodovina v sam vrh slovenskega pripovedništva, njegovo pesništvo pa pravzaprav še ni ovrednoteno, saj je v zapuščini, ki jo hrani Občinska knjižnica Jesenice, ostalo še več kot tisoč pesmi. Napisal je 76 knjig, od tega 35 romanov in 18 novelističnih zbirk, 5 povesti, 16 otroških in mladinskih del, 2 pesniški zbirki.

V mnogih svojih delih je slikovito opisal ljudi in življenje na Javorniku in na Koroški Beli tik pred drugo svetovno vojno in med njo, torej čas svojega otroštva in mladosti. Prva pesniška zbirka Kaplje ognjene (1960) je posvečena spominu na žrtve ponesrečenega atentata v meščanski šoli na Jesenicah. Ta dogodek je ostal pisateljeva neutolažljiva bolečina in literarna tema povesti Soha z oltarja domovine, Jugo, Okupacija Javornika. V delih Barakarji, Dim ( ki diši po sestri Juli) je obujal spomine na mladost in se zameril svojim sorodnikom ter materi. Oddolžiti se ji je hotel z romanom Sveta Barbara (1972), a ni dočakala izida knjige, saj je leto pred tem umrla. V romanu Okupacija Javornika (1984) gre za prelepo zgodbo o pisateljevem otroštvu  med vojno. Roman je bil ugodno sprejet tako v literarnih krogih kot v njegovem rojstnem kraju. Tako se je po 14 letih vrnil v rojstni kraj in stare zamere so bile pokopane. Občinska knjižnica Jesenice v domoznanski zbirki hrani pisateljeva izdana dela in del njegove rokopisne zapuščine (iz arhiva Avgusta Gojkoviča).

Osnovna šola Koroška Bela ohranja spomin na pisatelja z dvema raziskovalnima nalogama ( Iz družinskih arhivov , 1995;  Pavle Zidar v sliki in besedi, 2002) ter s tem, da je urejen »Zidarjev kotiček« v knjižnici osnovne šole. »Zidarjeva plaketa« je literarno priznanje za najboljše otroške spise. 

 

Spominska soba, posvečena pisatelju Pavletu Zidarju in Slovenskemu Javorniku

Leta 2012 je bila v Občinski knjižnici Jesenice pripravljena razstava ob 80-letnici rojstva pisatelja Pavleta Zidarja. Ob tej priložnosti je bilo iz rokopisne zapuščine, ki jo je shranil in uredil Avgust Gojkovič, pridobljenega veliko gradiva. Leta 2012 in 2013 je bilo digitaliziranih 10.471 strani njegove rokopisne zapuščine.

Ob podpori Občine Jesenice, ki je zagotovila prostor in sredstva za ureditev spominske sobe v Kulturnem domu Julke in Albina Pibernika na Slovenskem Javorniku, so pripravili razstavo v treh sklopih: Pavle Zidar: življenje in delo, Pavle Zidar in Javorničani, Pavle Zidar rojstnemu kraju. Vsebino sta pripravili bibliotekarka Nataša Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in  slavistka Majda Malenšek, ureditev sobe pa so zasnovali z arhitektko Barbaro Bogataj.

Spominsko sobo, posvečeno pisatelju Pavletu Zidarju in Slovenskemu Javorniku, so slovesno odprli 3. decembra 2013 v kulturnem domu na Slovenskem Javorniku. Na ogled je v odpiralnem času knjižnice Javornik - Koroška Bela in v času uradnih ur KS Slovenski Javornik-Koroška Bela.

Spominska soba je na ogled v času uradnih ur KS Slovenski Javornik-Koroška Bela: ob torkih in četrtkih od 8. do 14. ure ter vsako drugo in četrto sredo od 8. do 12. in od 14. do 17. ure.              

Kontakt: (04/586 61 50), Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.     

Po vnaprejšnji najavi v Občinski knjižnici Jesenice je ogled mogoč tudi izven tega časa.                     

Kontakt: (04/5834206, 04/5834200), Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  

 

Nataša Kokošinek, bibliotekarka

 Občinska knjižnica Jesenice 

Vabimo vas, da se prijavite na posvet "Prilagajanje turizma v Alpah na podnebne spremembe", ki bo potekal v četrtek, 13. januarja 2022 med 9.00 in 14.30 uro, v Hotelu Rikli Balance na Bledu ter preko ZOOM platforme.

Temperature se v Alpah dvigujejo skoraj dvakrat hitreje kot drugod na severni polobli. Priča smo zmanjšanju habitatov endemičnih živalskih in rastlinskih vrst, spremembam v razpoložljivosti vode (vključno s snegom), obremenitvam gozdov ter povečanemu tveganju in nepredvidljivosti naravnih nesreč, te spremembe pa imajo vpliv na skoraj vse človekove dejavnosti. Turizem, kot ena ključnih gospodarskih panog v Alpah pa je še posebej občutljiva na izzive, ki jih podnebne spremembe prinašajo.

Svoja znanja in mišljenja bodo z nami delili:
- prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, mednarodno priznana klimatologinja,
- dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji,
- mag. Mojca Dolinar, direktorica ARSO,
- dr. Matej Ogrin, CIPRA Slovenija.

Nato pa vas vabimo k sodelovanju v moderiranih participativnih delavnicah, ki jih bodo vodili strokovnjaki s posameznega področja:
- Gregor Šilc; Turistična agencija HIKEANDBIKE, Gregor Šilc s.p.,
- Fedja Pobegajlo; direktor Turistično gostinske zbornice Slovenija,
- Manuela Božič Badalič; predsednica Združenja slovenskih žičničarjev,
- Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora.

Podrobnosti o dogodku si lahko ogledate na https://www.ragor.si/novice/prilagajanje-turizma-v-alpah-na-podnebne-spremembe/ .

Vljudno vabljeni!

Spoštovani podjetniki in podjetnice

Odprt je razpis za krepitev odpornosti slovenskega turizma, ki je razdeljen na 2 sklopa.

S sklopom A se podpira nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča za aktivni oddih z vlaganji v žičniško in drugo infrastrukturo za outdoor aktivnosti, ki niso vezane izključno na zimsko sezono.
Mininimalna vrednost investicije 2 mio EUR, sofinanciranje 80%.

S sklopom B se sofinancira izgradnja ali obnova nastanitvenih kapacitet višje kakovosti, minimalna višina investicije 500.000 EUR, sofinanciranje 20%.

Rok za oddajo za oba sklopa 10. 02. 2022.

Več o razpisu
tukaj.

Slovenska turistična organizacija (STO) je v okviru komunikacijske platforme in znamke GREEN&SAFE, katere implementacijo podpirajo vse ključne institucije s področja turizma v Sloveniji, posodobila komunikacijska orodja. Vabijo k nadaljevanju poenotenega komuniciranja zagotovil zelene in varne Slovenije.

Turistične ponudnike, ki ste svoja prizadevanja pri uvajanju varnostnih standardov, trajnostnega ravnanja in komuniciranja naše dežele kot zelene in varne destinacije v letošnjem letu nadgradili z registracijo uporabe znamke GREEN&SAFE, obveščajo, da so na spletnem dostopu, prejetem ob registraciji, objavljena posodobljena komunikacija orodja:

 • priporočila v obliki plakatov, skladna s higienskimi priporočili NIJZ, so pripravljena kot prijazna opozorila gostom v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku, ki jih lahko personalizirate in natisnete s svojimi logotipi.  Namestite jih na vidne točke na vaših lokacijah.
 • povzetek informacij o prizadevanjih za varno in odgovorno počitnikovanje gostov je pripravljen v obliki letakov v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. Personalizirate in natisnete jih lahko s svojimi logotipi. Namenjeni so deljenju gostom ob prihodu, vsebino pa lahko vključite tudi v druge oblike informiranja na destinaciji.

Do danes je uporabo znamke GREEN&SAFE registriralo že več kot 1.000 turističnih ponudnikov. Vse ki skrbno upoštevate priporočila in ukrepe NIJZ, ter sledite trajnostnim in odgovornim priporočilom komunikacijske platforme GREEN&SAFE, še zmeraj vabijo, da svoja prizadevanja nadgradite z registracijo uporabe!

 

Na osnovi registracije boste s strani STO prejeli nalepko odgovornih potovalnih standardov, ki združuje znak GREEN&SAFE in globalni znak World Travel &Tourism Council SAFE TRAVELS. Poleg tega vam bo omogočen tudi dostop do komunikacijskih orodij in znaka, ter priporočil uporabe komunikacijske platforme GREEN&SAFE.

Registracijo uporabe, ki je brezplačna, lahko izvedete na spletnem mestu www.slovenia.info/standardi-registracija.

Tudi v najbolj prazničnem mesecu Občina Jesenice svojo turistično ponudbo promovira na potniškem terminalu na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

V sodelovanju s turistično informativno točko na letališču želimo obiskovalcem tudi v zimskem času predstaviti naravne in kulturne znamenitosti Jesenic in okolice.

Številnim potnikom so na voljo promocijske publikacije turističnih središč, med njimi tudi brošure in promocijski filmi Jesenic.

 

Lepe in prijetne praznike, predvsem pa varen let!

 

TIC Jesenice

Te dni so socialna omrežja napolnile lepe fotografije iz turnega smučanja.

Potrebno se je zavedati, da je trenutno v Julijskih Alpah in Karavankah nevarnost plazov 3. stopnje, saj se sneg še ni utrdil.
Bodite odgovorni sami do sebe in do drugih, saj smo bili ta vikend že priča posredovanju gorskih reševalcev.
 
GORSKI REŠEVALCI SVETUJEJO:
"V zadnjem času opažamo, da se pozimi v gore takoj po sneženju odpravljajo turni smučarji, ki dajejo navdih tudi tistim, ki nimajo dovolj znanja.
A potrebno je vedeti, da snežne razmere takrat še niso stabilizirane in zato pogosto prihaja do nesreč.
 
Poglejte si, na kaj vse je potrebno paziti, ko se odpravljamo na turno smuko
 
 

V sodelovanju z Razvojno agencijo zgornje Gorenjske smo letos v Tramšakovem parku v Centru II postavili 6 panojev, ki oživljajo spomine nekoč najbogatejše ulice v mestu, ki se je imenovala Gosposvetska cesta.

Tematsko sprehajalna turistična pot z imenom Spomini starih Jesenic je v prvi vrsti izjemno pomembna za Jeseničane, za vse tiste, ki imajo radi svojo dediščino in jo želijo predstaviti tudi svojim potomcem. Lansko sprehajalno pot po naselju Murova smo tako podaljšali z bogato vsebino in zgodbami starega mesta, ki se nahaja pod cerkvijo, med Kosovo graščino in hotelom Korotan.

Več zanimive vsebine si lahko preberete na spletni strani, dostop pa je omogočen s QR kodo, ki je naslikana na vsakem panoju.

Obiskovalcem je na voljo tudi zloženka, ki v kratkem pregledu predstavi bogato zgodovino v tem delu Jesenic.

 

Več na:

Spomini starih Jesenic II

 

 

 

* URADNE URE

 • Januar, februar, marec, april, oktober, november, december
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota, nedelja: zaprto
 • Maj, junij, september
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek–petek:
  9.00–12.30 in 13.00–19.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00

Uredniki