Skok na osrednjo vsebino

Spominski park na Koroški Beli

Spominski park na Koroški Beli Foto: Aleš Košir

Prostor nekdanjega pokopališča v zahodnem delu Koroške Bele je bil po letu 1974 preurejen v spominski park in poimenovan v Park talcev. Krajinska arhitektura Parka talcev je delo Gregorja Velepca, inž. arh. Na izoblikovanem mostu v parku stoji bronasta skulptura z motivom petih teles talcev, združenih v stiliziran lik cveta, ki jo je ustvaril akademski slikar in kipar Jaka Torkar, častni občan Občine Jesenice.

V zahodnem delu Koroške Bele, ob Cesti Ivana Cankarja, je danes park – javni spomenik spominske dediščine, ki zajema: javni spomenik lokalnega pomena, spominski park, pokopališče in grobišče iz druge svetovne vojne.

Prvotno je bilo na tej lokaciji pokopališče pod vasjo Koroška Bela, obdano s kamnitim zidom, kjer so krajani pokopavali svojce med letoma 1893 in 1961. Leta 1961 je občinska skupščina sprejela sklep o opustitvi pokopališča, ker je bilo za mesto Jesenice in okoliš izbrana nova lokacija pokopališča na Blejski Dobravi. Nekatere grobove pokojnih so svojci s pokopališča na Koroški Beli prekopali na novo lokacijo na Blejsko Dobravo. Pokopališka oprema, kajner, nagrobniki, pokopališki zid in križ, je bila odstranjena. Pokopališki križ je bil premeščen k cerkvi sv. Ingenuina in Albuina, kjer stoji še danes.

Prostor pokopališča na Koroški Beli je bil po letu 1974 preurejen v spominski park z zelenico in poimenovan v Park talcev. Krajinska arhitektura Parka talcev je delo Gregorja Velepca, inž. arh. Projektantova misel o nedotakljivosti zemljišča je zasnovana z mostom krožne oblike nad grobiščem in s stopnicami, ki povezujejo zgornji in spodnji del parka, z dvema polkrožnima izrezoma ter delom avtentičnega pokopališkega zidu s spominsko ploščo, kot nema priča dogodka streljanja talcev 4. septembra 1941 na Koroški Beli. Izoblikovan most deluje kot podstavek spominske skulpture iz brona višine 3 m z motivom petih teles, združenih v stiliziran lik cveta, avtorja akademskega slikarja Jake Torkarja.

Na zelenici, kjer je bil zgornji del nekdanjega vaškega pokopališča, so pozneje postavili spominski kamen, znamenje za pokopališče na Koroški Beli, ki je nastalo leta 1893 in bilo opuščeno v letu 1961.

Leta 2006 je bil sprejet Odlok o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena v Občini Jesenice z namenom, da se ohranjajo kulturne, zgodovinske, urbanistične, etnološke in umetnostno-zgodovinske vrednote ter zagotovi nadaljnji obstoj tudi za javni spomenik z imenom, ki zaznamuje celotno zgodovino kraja oz. prostora: »Spominski park na Koroški Beli, EŠD 5376«.

* URADNE URE

 • Januar, februar, marec, april, oktober, november, december
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota, nedelja: zaprto
 • Maj, junij, september
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek–petek:
  9.00–12.30 in 13.00–19.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00

Uredniki